Jak šetřit přírodu

Likvidace zbytků jídla

Možná k tomu přispívají i reklamy různých super a hyper marketů, mnohdy za větší nákup vděčíme slevám, ve výsledku ale zůstává, že často kupujeme více potravin, než potřebujeme nebo než budeme schopni zkonzumovat. Hodně Čechů a Moravanů milují týdenní nákupy, kdy stačí zajet nakoupit pouze jednou za týden, a jinak například pouze pro pečivo. Ušetří to čas a často si říkáme, že i peníze. Ale ne vždycky je to pravda. Mnohdy právě při takovém týdenním nákupu nakoupíme více potravin, které mají kratší dobu trvanlivosti, a později zjistíme, že to nestihneme sníst. Často pak potraviny vyhazujeme. V Česku lze i dle zákona vyhazovat organický i neorganický odpad do popelnic. Někteří již používají drtiče odpadů, které jsou vhodné právě pro organický odpad. Mnozí odpůrci ale tvrdí, že tento odpad z drtičů se kanalizace zanášejí pevnými látkami z drtičů a to především tuky, a navíc rozdrcené zbytky pak přitahují potkany do kanalizačních stok. V zahraničí jsou ale přísnější pravidla na likvidaci zbytků jídla.

Pro restaurace a jídelny ale platí úplně něco jiného. Oni nemohou zbytky jídel ani vyhodit do normální popelnice, ani nemohou použít drtič. Navíc například syrové maso se do drtiče nesmí dávat. Všechny jídelny a restaurační zařízení musí zbytky jídel ukládat do uzavřených kontejnerů, které musí předávat k odborné likvidaci specializované firmě, samozřejmě že za úhradu. I z tohoto důvodu vzniklo v Brně společenství několika restaurací, z kterých jsou zbytky sváženy autem charity a rozdávány bezdomovcům. Vždyť právě bezdomovců stále přibývá a je velká škoda, zbytky jídel vyhazovat, když je mohou nasytit a zahřát.

Napište komentář